Bitcoin bestaat 10 jaar hoogtepunten

Bitcoin bestaat 10 jaar: mijlpalen van een digitale revolutie

Vandaag is een grote dag voor Bitcoin. Niet omdat de cryptocurrency ontploft of inzakt, nee, Bitcoin bestaat vandaag officieel 10 jaar! 31 oktober 2008 publiceerde de nog altijd anonieme Satoshi Nakamoto het fundament voor de huidige cryptomarkt. De basis waarmee het allemaal begon.

Dan hebben we het over het whitepaper achter Bitcoin, gepubliceerd onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Van Steve Jobs en Elon Musk tot willekeurige professoren: door de jaren heen zijn er allerlei gezichten opgevoerd. Toch weten we 10 jaar later nog steeds niet wie er achter het fenomeen zit.

De titel van het impactvolle paper luidde ‘A peer-to-peer electronic cash system’. In 9 pagina’s wordt een gedecentraliseerd alternatief voor het huidige systeem met banken uit de doeken gedaan. De blockchain als vervanger voor het bankwezen. Toen de theorie, ondertussen steeds vaker de praktijk.

Met een publicatie aan de vooravond van de financiële crisis kon de timing haast niet beter. Steeds meer consumenten verloren het vertrouwen in het traditionele financiële systeem, met alle gevolgen van dien. Ondertussen kun je je afvragen of Bitcoin ooit daadwerkelijk een alternatief zal zijn.

SEO Specialist InterWens

Wist je trouwens dat de term Blockchain helemaal niet in de originele paper van Nakamoto staat?

Zoals we je hier al weken laten zien, zijn er betere alternatieven opgestaan. Of Bitcoin nou eindigt als digitaal goud of als een betaalmiddel voor bij je lokale supermarkt: als grondlegger van de cryptoindustrie zal het absoluut genoemd worden in de geschiedenisboeken.

Maar wat is er in die tien jaar bereikt, zowel wereldwijd als in Nederland?

  • Per dag worden 275.000 transacties met Bitcoin uitgevoerd, in totaal 141.000 Bitcoin. Dat komt neer op 800 miljoen euro.
  • De meeste Nederlandse eigenaren van crypto zijn man, tussen de 25-35 jaar en wonen in de randstad
  • 10 procent van de cryptobezitters is vrouw, tussen de 45-55 jaar

Wist je trouwens dat de term Blockchain helemaal niet in de originele paper van Nakamoto staat? Die term is pas later door de actieve community in het leven geroepen. Het moge duidelijk zijn dat cryptocurrencies ook 10 jaar later nog een lange weg te gaan hebben. Je kunt er echter niet omheen dat de ontwikkelingen explosief zijn geweest. Van whitepaper naar rap groeiende industrie in 10 jaar? Petje af.

Bron: Want.nl